Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od typu winogrona i warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu ustalenia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki wrzenia – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na domenie internetowej wina. Wina posiadajÄ… do tego niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one otwartym wynikiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za pomocÄ… dziaÅ‚ania enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce aniżeli w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, by usunąć tÄ… kompozycja metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
1. Przejdź dalej
2. Odwiedź stronę
3. Przejrzyj
4. Otwórz link
Streetwear jako kulturowe zjawisko: moda spotyka sztukÄ™.