Blog

Gąsienice do koparek

Lekarz rodzinny lublin

Chociaż pokarm to fundamentalna potrzeba fizjologiczna, często okazuje się, iż gotowanie nie jest sztuką tak ewidentną jak mogłoby się wydawać. Co prawda jest szereg substytutów gotowych potraw, zupy w proszku, w kartonikach, w saszetkach, zaprawy do barszczu lub żurku w butelce oraz nie jest kłopotem prędkie ugotowanie czegokolwiek. Jednak faktem jest, że żaden substytut z proszku ani z kartonu nie zastąpi prawdziwego gotowania. Różnicę można zauważyć nie tylko w smaku, ale również inne są skutki zdrowotne długotrwałego żywienia się substytutami prawdziwych produktów – rekomendujemy Psycholog Ewa Waszkiewicz Olsztyn. Nie da się umieścić w formie trwałej i poręcznej całych jaj, warzyw czy mleka. Wobec tego właśnie torebki oraz kartoniki obejmują składniki „identyczne z naturalnymi”, poza tym całe bez liku środków konserwantów, wypełniaczy, środków wzmacniających smak oraz zapach. Środki te nie pozostają obojętne dla zdrowia, niszczą w głównej mierze nerki i wątrobę, inaczej naturalne filtry organizmu. Wobec tego, choć z pozoru zdołałoby się wydawać, że w dobie fast-foodów oraz substytutów towarów jest sztuką bezużyteczną i niepotrzebną, w rzeczywistości coraz częściej ceni się uroki domowej kuchni. I choć sztuka gotowania pozostaje umiejętnością zarezerwowaną po największej części dla wybrańców, prawdopodobnie tak właśnie powinno pozostać – to naturalnie dzięki temu wolno bardziej docenić jego uroki.

źródło: Recenzja książki: „Napisz do mnie” – Wiśniewski się chowa

Previous article
Speed test
Next article
Gydraulik warszawa online
About the author