Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się więcej na domenie internetowej wina. Wina posiadają do tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym wynikiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bowiem pektyna znajduje się bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, by usunąć tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
1. Przejdź dalej
2. Odwiedź stronę
3. Przejrzyj
4. Otwórz link
Streetwear jako kulturowe zjawisko: moda spotyka sztukę.